Jak wybrać płyn do mycia piekarnika?
Płyn do mycia piekarnika z pewnością powinien znaleźć się w każdym domu. To właśnie dzięki niemu można poradzić sobie z najtrudniejszymi zabrudzeniami. Przypalone ślady, stary tłuszcz czy zwęglone zabrudzenia są bardzo trudne do usunięcia, więc bez dobrego detergentu się nie obędzie. Jak go wybrać? Na co zwracać uwagę przed zakupem?
Forma preparatu
Najczęściej do sprzątania używa się Płyn do mycia piekarnika, choć pewnym zainteresowaniem cieszą się też pianki. Wolniej spływają z pionowych powierzchni, więc mają więcej czasu na to, by rozpuścić zabrudzenia i zmiękczyć je na tyle, by nie było potrzeby ich szorowania. Produkty w formie pianki można obecnie kupić właściwie w każdym markecie i są często wykorzystywane do mycia domowych piekarników. W profesjonalnych kuchniach częściej jednak sięga się po produkty w formie płynnej. Łatwiej jest je spłukać i usunąć ich pozostałości.
Sposób użycia
Produkty do mycia piekarnika można stosować na kilka sposobów. Warto więc przed zakupem sprawdzić, jak może być używany konkretny środek. Niektóre wymagają podniesienia temperatury, która aktywuje składniki zawarte w detergencie. Są też produkty, które należy pozostawić w urządzeniu przynajmniej na kilka godzin, by zaczęły działać. Przed wybraniem środka do czyszczenia należy zwrócić uwagę, jak powinno się go stosować. W przypadku np. piekarników odłączonych od zasilania nie ma możliwości ich podgrzania, by aktywować produkt. Z kolei, jeśli piekarnik jest czyszczony przez zewnętrzną firmę, która ma określony termin na jego oddanie, to zwykle nie ma możliwości zastosowania preparatu, który musi długo oddziaływać na zabrudzenie, zanim je rozpuści.Rodzaj preparatu do mycia piekarnika powinno się każdorazowo dobierać do sytuacji i sięgać po takie rozwiązania, które w konkretnym przypadku będą dawały najlepsze efekty. To wszystko sprawia, że przed wyborem płynu trzeba się dobrze zastanowić.